Ana SayfaSağlıkBebek BakımıBebeği Sütten Nasıl Kesebiliriz?

Bebeği Sütten Nasıl Kesebiliriz?

Bebeği Sütten Nasıl Kesebiliriz? Öncelikle bu sürece girildiğinde anne bebekle daha çok ilgilenmelidir. Çünkü doğduğu andan itibaren bebeğin anneyle kurduğu en özel temas bu

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Bazı bebekler için süt dönemi çok kısa sürerken bazı bebekler için bu durum bir hayli uzayabilir. Bebek doğduğunda anneyle kurduğu en birinci ve güvenilir temas emmektir.

Bebeği Sütten Kesmenin Psikolojik Etkileri

Bu süreç sonlanmaya yaklaştığında bebeği sütten kesmek her iki taraf için de zor olabilir. Dünya Sağlık Örgütü de dahil olmak üzere birçok sağlık kuruluşunun ortak fikri bebeğin en az 6 ay anne sütü haricinde başka besin almamasıdır. Bu nedenle eğer çok ciddi bir sağlık problemi yoksa bebeği 6 aydan önce sütten kesmemek gerekir. Bebeği sütten kesmek sadece bebek için bir değişiklik değil anne için de sağlıklı atlatılması gereken hassas bir süreçtir. Bu nedenle bebeği sütten keserken en çok dikkat edilmesi gereken konu annenin de bu sürece dahil olmak için hazır olmasıdır. Eğer anne bu durum sırasında zorlanacaksa ve olumsuz etkilenecekse süreci uzatmakta fayda vardır.

Bebeği Sütten Kesmen Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle bu sürece girildiğinde anne bebekle daha çok ilgilenmelidir. Çünkü doğduğu andan itibaren bebeğin anneyle kurduğu en özel temas budur. Artık emme olayı bebeğin hayatından çıkacağı için o boşluğu doldurmak adına anne bebekle daha çok ilgilenmelidir.

Bebeği Sütten Kesmen Aşamaları

Anne çok sabırlı davranmalıdır. Bebek için bu önemli alışkanlığı kaybetmek onun daha agresif ve öfkeli olmasına sebep olacaktır. Bu tabi ki geçici bir durumdur. Mühim olan bebeğin anneye güveninin sarsılmamasıdır. Bunun için annenin sabrı ve sakinliği çok önemlidir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bu sürece alıştıra alıştıra dahil olmaktır. Emzirmeyi bırakmak için en doğru yol kademeli olarak emme sayısını azaltmaktır. Emzirme olayını birden bırakmak anne açısından da bazı fizyolojik sıkıntılar doğurabilir. Örneğin göğüslerde ağrı, sızıntı, şişlik, süt kanallarında tıkanma çeşitli enfeksiyonlara sebep olabilir. Eğer sütten hemen kesmeyi gerektirecek önemli bir hastalık ya da olay yoksa bu işlem kademeli olarak gerçekleşmelidir.

Sütten kesme olayı tamamlandıktan sonra, bebek hala annesinin peşinde olabilir. Bu aslında süt için değil güven duyduğu anne sıcaklığından kopmak istemediğindendir. Bu süreçte bebek annesinin göğsüne dokunmak, orada yatmak ya da annesinin göğsüyle oynamak isteyebilir. Bu çok olağan bir durumdur. Anne her şartta bebeğine sevgi ve şefkatle yaklaşmalıdır.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!