Ana SayfaSağlıkBebek BakımıBebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı?

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı?

Yenidoğan Bebekler dış dünya ile temasını sağladığı andan itibaren 30 dakika gibi kısa bir süre içinde beslenmesi gerekir.

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Bir yenidoğan için tüm ihtiyaçlarını giderecek besin anne sütüdür. Çünkü anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan su, protein, demir, karbonhidrat, A, D, C, E ve K vitaminleri ayrıca bağışıklığını güçlendirecek IgA, IgG, IgM gibi maddeler bulunur.

Doğum yapan annenin bebeğini emzirmesi için herhangi bir fizyolojik veya psikolojik sorunu bulunmuyorsa yenidoğan ilk 6 ay ek gıda kullanmadan bütün ihtiyaçlarını anne sütünden karşılayabilir.

Hangi Durumlarda Mamaya Başlamalıyım?

​​​​​​Bebeklerde mama ihtiyacı bebeğin fizyolojik durumuna göre değişiklik gösterebilir. Eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa 4-6 ay ve daha sonrası uygundur. Eğer bebek prematüre ise, emme reflekslerinde sorun varsa, anne ile bebeğin temasını engelleyecek ve küvezde kalmasını gerektirecek bir sağlık problemi bulunuyorsa doktor tavsiyesi ve gözetiminde mamaya başlanabilir.

Bebek Mamasına Başlarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bebeklerde Ek Gıdaya 4-6’ıncı aylar arasında hatta mümkünse 6. ayı doldurduktan sonra başlanmalıdır. Ek gıdaya başlarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus bebeğin giderek artan ihtiyaçlarını karşılayacak bir gıda olup olmadığıdır.

Bebek İçin En Doğru Mama Hangisidir?

Kullanılan besinler bebeğin artan enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayabilecek aynı zamanda bebeğin sindirim sistemini zorlamayacak, sindirilmesi kolay ve hafif besinler olmalıdır.

Ek gıdaya sebze, meyve püresi, pirinç, mercimek, yoğurt gibi besinler ya da farklı markaların ürettikleri, bebeklerin yaşı ile orantılı besin ihtiyacını gidermek için hazırlamış oldukları mama formlarını kullanabilirsiniz.

Başladığınız ek gıdayı bebeğinize verirken miktarına ve çeşidine dikkat etmelisiniz. Verdiğiniz besinin tuz ve şeker oranına, pişirilme süresine, saklanma koşullarına dikkat etmelisiniz çok tuzlu ya da şekerli ek gıdalardan uzak durmalısınız. Ayrıca bebeğinize yemeği vereceğiniz süreyi de iyi ayarlamalı ve bebeğin aç olduğu bir zamanı beklemelisiniz. Ek gıdayı sevip sevmediğini hareketlerinden anlayabilirsiniz. Verdiğiniz besinin bebeğinize herhangi bir alerjik problem yaratıp yaramadığını gözlemlemelisiniz. Herhangi bir anormal durum ile karşılaştığınızda mutlaka doktora başvurmalısınız.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!