Ana SayfaSağlıkİlk YardımBıçak Yaralarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Bıçak Yaralarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Bıçak Yaralarında Kanamanız, önemli bir kan kaybına neden olacak kadar büyük değil ise, turnike uygulamaya gerek yoktur.

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Deri ve deri altı dokularının hasar almasına yara denilmektedir. Yaralanmalarda çoğunlukla ağrı ve fonksiyon kaybı ön plandadır. Yarayı açık veya kapalı olmak üzere incelemek mümkündür. Eğer yaranız açık ise enfeksiyon için davetiye göndermiş olursunuz. Bu nedenle yaraya oldukça hızlı müdahale edilmelidir. Bıçak yaralarının tedavisi öncelikle yaranın kenarlarını antiseptik ile silmeyle başlar. Yara ağzı uç uca getirildikten sonra üzeri gazlı bezle kapatılarak zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına gidilmelidir.

Bıçak İle Delinen Bölgenin Tedavisi Nasıl Yapılmalı?

Öncelikle yara küçük bir yara ise kanamı durdurun. Yarınızın daha fazla mikrop kapmasını önlemek için yara bandı veya temiz bir bezle kapatın. Yaralı olan kısmın hareket etmesini engellemeniz ve dinlendirmeniz lazım. Yara çok kirli veya yıpranmış ise öncelikle ilk yapacağınız yöntem kaynamış ve soğumuş bir temiz suyla yaranın kirli ve yıpranmış bölgesi temizlenmeli ve yıkamalısınız. Daha sonra ise temizlenen yere küçük yara bandı ya da temiz bir bezle sarılıp bölgenin uçlarını birleştirerek sarmalısınız.

Bıçak Vücuda Saplanmış Vaziyette ise ne yapılmalıdır?

Bıçak göğüs ve karın bölgesinde saplanmış şekilde duruyorsa kesinlikle bıçağı çıkartmayın. Zaman kaybetmeden acil yardım kuruluşlarından yardım istemelisiniz. Çünkü bıçak yaraları genellikle öldürücü olabilir. Eğer bıçağı olduğu yerden çıkartmanız durumunda iç kanama ve iç organlarınızın zarar görmesine sebep olur.

Eğer bıçak vücudunuzda saplı bir vaziyette değilse sadece kanama var ise kesik olan bölgeye temiz bezle ne çok sert, nede çok hafif olacak şekilde bastırın. Kesiğe bez ile bastırmanız kan kaybetmenizi önler ve hayatınızı kurtarabilir. Bu yaptığınız işlem hem kan akışını yavaşlatır hem de kan kaybından bayılmaları önler. Çok fazla kan kaybından kaynaklanan büyük ve üzücü sorunlar ortaya çıkmaktadır. En son ise acil servisleri arayarak acil yardım istemelisiniz.

Kesik Durumlarında Dikkat Edilecek Noktalar

Kanamanız, önemli bir kan kaybına neden olacak kadar büyük değil ise, turnike uygulamaya gerek yoktur. Bunun yerine yapmanız gereken kesik yerin üzerine baskı uygulayarak kanı durdurmaya çalışın.

Kesiğin üzerine merhem, toz vb. gibi şeyler kesinlikle sürmeyin, kesik üzerine kirli bezler değil temiz bezler koymaya özen gösterin. Bunların kangren, tetanoz ve kan zehirlenmesi gibi tedavileri genellikle zor olan durumlara yol açabileceğini kesinlikle unutmayın.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!