Ana SayfaSağlıkAğız ve Diş SağlığıDiş implantı nedir ve nasıl yapılır?

Diş implantı nedir ve nasıl yapılır?

Diş hekimliğinin temel amacı, kaybedilen dişleri fonksiyon ve estetik olarak doğala en yakın şekilde yerine koyabilmektir.

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Hastaların çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonları yapabilmesi ve estetik görünümleri önemlidir. Diş kayıpları sonucunda bozulan çiğneme fonksiyonu yapay herhangi bir şeyle tam olarak geri kazanılamaz. Diş implantları insan yapısı bir diş kökü olarak tanımlanabilir. Çene kemiğine yerleştirilmeleri doğala en yakın tedavi şeklidir. İmplant, bu işi bilen uzman diş hekimleri tarafından klinikte lokal anestezi altında uygulanabilecek basit bir işlemdir.

İmplant nedir?

İmplant canlı organizmaların içine yerleştirilen insan yapısı maddelere verilen genel isimdir. Diş hekimliğinde kullanılan implantlar vida veya silindir şeklindedir. Yaklaşık olarak diş kökünün boyutlarında (8- 16 mm) ve 3,5- 4 mm çapındadırlar. İmplantlar yerlerine yerleştirildikleri eksik doğal diş kökünün görevlerini üstlenirler. Eksik diş veya dişlerin yerine çene kemiğinin içine bir ya da daha çok implantın yerleştirilmesi işlemine implantasyon adı verilir.

Neden Titanyum implantlar tercih edilmelidir?

Titanyum, kemik tarafından kolayca kabul edilebilen en dirençli metallerden birisidir. Bu özelliği nedeniyle implant yapımına en uygun metaldir. İnsan organizması tarafından kabul edildikten sonra vücut tarafından reddedilme korkusu yoktur. Tıp alanında bazı kırıklarda uygulanan plak ve vidalar da Titanyum’dan yapılmaktadır.

İmplant hangi durumlarda önerilir?

  • Hiç diş olmayan alt ve üst çenelerde, aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın tam protezini kullanamadığı durumlarda, protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğunun artması sağlanır.
  • Büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastalara takılıp çıkarılabilen bir bölümlü protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü yapılabilir.
  • Tek bir dişin kaybı durumunda, kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.
  • Uzun dişsiz boşluklarda, yapılan köprülerin gövdelerinin uzun olması sorun yaratmaktadır. Dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir.

İmplantın uygun olmadığı durumlar nelerdir?

Genel sağlık durumu bozuk olan bireylere (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan hastalıkları, kemik yapısını etkileyen hastalıklar veya bunların tedavileri gibi), alkol veya ilaç bağımlılığı olanlara implant tedavisi çok dikkatli yapılmalıdır. Bu gibi hastalıkları olan bireylere implant yapımı ancak Tıp doktorlarının ve Diş hekimlerinin ayrıntılı muayenelerinden sonra düşünülebilir.

İmplant yapımının beş etabı

Muayene

Bu etap hastanın genel sağlık ve diş muayenelerinden oluşur. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant yapılmasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna diş hekimi karar verir. Bu etapta implanta ve sonradan implantın üzerine yapılacak proteze karar verecek hekimin deneyimli olması çok önemlidir.

Operasyon

İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İşlem uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir.

İyileşme etabı

İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre 3-6 ay arasındadır. İyileşme safhasında gerekirse hastaya geçici bir protez yapılır. Hastalar uygulanan implantların üzerine çok yüklenmeden normal beslenmelerini sürdürürler. İyileşme süresi sırasında implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.

İmplant üst yapısının yerleştirilmesi

İmplantlar genel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça çene kemiğine yerleştirilen vida veya silindir şeklindeki parçadır. Protez yapımı için kemik içindeki birinci parçaya vidalanan, “üst yapı” dediğimiz ikinci bir parça daha vardır. Bu parça, yapılacak protezin tipine göre farklı şekil ve materyalden olabilir. İyileşme süresi tamamlanıp birinci parçanın etrafı tamamen sağlıklı kemikle sarıldıktan sonra üst yapı yerleştirilir.

Protezin yapılması

Üst yapının ölçüsü alınır. Protez bilinen yöntemlerle bitirilir.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!