Ana SayfaSağlıkHastalıkBöbrek Sancısı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek Sancısı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek sancısı hastalığı olan birçok hastada ağrı problemleri vardır, böbrek fonksiyonu azaldıkça deride kaşıntı ve ağrı oranı giderek artmaktadır.

Esra Tahincioğlu
Esra Tahincioğlu
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Böbrek Sancısı – Böbrek hastalığı olan birçok hastada Böbrek ağrı problemleri vardır, böbrek fonksiyonu azaldıkça deride kaşıntı ve ağrı oranı giderek artmaktadır. Kronik böbrek hastalığı veya diyaliz hastalarının sık görülen deri semptomları ortaya çıkmaktadır. Bu kronik böbrek hastalığı ve diyaliz hastalarında yaygındır ve nemlendirici losyon ile giderilmektedir. Üremik pruritus olarak da bilinir. Yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkisi ve genellikle anti ağrılı kaşıntı oluşmaktadır.

Böbrek Sancısı Nasıl Olur?

Çoğunlukla diyaliz hastaları sancılanır, bazen vücutta sıcaklık oluşmakta ve ağrılar durdurulamaz hale gelmektedir. Böbrek sancısı günlük hayatı ve hatta uykuyu etkileyebilir. Ürene pruritusu değerlendirirken ve tanı koyarken ayrıntılı tıbbi muayene yapılmalı, olası risk faktörleri için daha fazla kan testi yapılmalı ve gerekli görüntüleme incelemeleri yapılmalıdır.

Uygun diyaliz ağrı olasılığını azaltabilir, ancak herkeste etkili olmayabilir. Kandaki aşırı kalsiyum, fosfor veya magnezyum ağrıya neden olabilir. Kuru cilt ağrı nedeni olmaktadır.

Böbrek Sancısına Ne İyi Gelir?

Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur. Bitkisel tedaviler şöyle sıralanabilir:

Maydanoz suyu: İdrar söktürücü özelliği ile bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesi açısından faydalıdır.

Kereviz suyu: Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan kereviz sapını, su ekleyerek blenderdan geçirip tüketebilirsiniz. Kereviz suyu böbrekte taş oluşturabilecek toksinleri uzaklaştırdığı için yararlıdır.

Fesleğen suyu: Bir litre sıcak suya yarım demet fesleğen atarak hazırlayacağınız fesleğen suyunu soğuttuktan sonra renk alana kadar bekleyiniz. Sonrasında günde bir iki bardak tüketebilirsiniz. Fesleğen suyu hem böbrek taşlarının parçalanmasına hem de oluşmamasına yardımcı olur.

Limonlu su: Limonlu su böbrek taşlarının parçalanmasında etkili olduğundan tansiyon rahatsızlığınız yoksa eğer güvenle kullanabilirsiniz. Limonata şeklinde hazırlayarak günde 2-3 bardağa kadar tüketebilirsiniz.

Buğday çimi suyu: Böbrek ağrısına iyi gelen buğday çimi suyu, en fazla 30 ml kadar tüketilmelidir.

Karahindiba çayı: Karahindiba çayı idrar söktürücü özelliği ile ön plana çıkar. Ayrıca safra kesesi rahatsızlıklarında da olumlu etkileri vardır.

Mısır püskülü çayı: Böbreklerde enfeksiyondan kaynaklı bir ağrı mevcut ise mısır püskülü çayı ile ağrıyı yatıştırabilirsiniz.

Karpuz tohumu çayı: Ilık suya katılarak demlenen karpuz tohumu çayı, idrar söktürücü etkisi ile böbreklerin temizlenmesi için yararlıdır.

Terlemeyi teşvik etmek için egzersiz veya sıcak banyo, böbrek ağrısını azaltabilir. Böbrek ağrısına rağmen birçok yeni tedaviler ve çeşitli faktörler vardır.

Böbrek Ağrısında Nakil

Diyaliz, fosfor da dahil olmak üzere vücut atıklarını temizleyebilmektedir. 4 saatlik bir hemodiyaliz 800 mg fosforu kaldırabilir. Diyaliz zamanı ve sıklığında uygun artış, ağrı semptomlarını da arttırabilir. Tabii ki, başarılı bir böbrek nakli, böbrek fonksiyonunu yeniden kazanmasına izin verir, bu da ağrıyı gidermek için diyalizden daha kapsamlı bir çözümdür.

Bel ağrısı varsa, böbrek hastalığı zaten ciddidir. Sırt ağrınız her an ortaya çıkarsa ve bir iki gün içinde çözemezseniz, doktorunuza danışın. Bu zamanda idrar veya hematide bir değişiklik bulursanız, idrarınızı mümkün olan en kısa sürede kontrol etmelisiniz. Kadınlar genellikle erkeklerden daha soğukturlar, ancak soğuk algınlığı ile ortaya çıkan böbrek yetmezliği semptomları nedeniyle, sıcak yaz aylarında bile görünürler. Bu anemiden kaynaklanır, demirin alımını arttırmak ve bol su içmek, böbrek fonksiyonlarını tedavi yoluyla iyileştirmek gerekir. Kusma, böbrek yetmezliğinin bir belirtisidir. Hasta mide bulantısı ve kusma belirtileri yaşayacaktır. Bu nedenle birçok insan yanlışlıkla soğuk ya da gıda zehirlenmesi olduğuna inanır. Böylelikle zaman içinde inceleme ve tedavi için böbrek tedavisine gitmemiş ve ciddi hastalığa neden olmuştur.