Ana SayfaYaşamFaydalı BilgilerBalık Salamurası Nedir?

Balık Salamurası Nedir?

Balıkçılara gidince severek yenilen bu tarif evde de hazırlanabilir. Balık salamurası nedir sorusunun cevabına lakerda yanıtı verilmektedir.

Faydalı
Faydalı
Türkiye’nin Faydalı Bilgi Kaynağı!

Yazar İçerikleri

Yapılışıyla alakalı olarak pek çok farklı tarif bulunmakta fakat en çok öne çıkan tarif İstanbul usulü ve Sarozlu balıkçılar tarafından yapılan tariflerdir. Balıkçılara gidince severek yenilen bu tarif evde de hazırlanabilir. Balık salamurası nedir sorusunun cevabına lakerda yanıtı verilmektedir.

Balık Salamurasının Püf Noktaları

Balık salamurası kesinlikle taze balık ile hazırlanmalıdır, buzluktan çıkarılan balık ile yapılırsa kurtlanma ihtimali olabilmektedir. Balık temizlenirken omurgasındaki ilik kısmının, bir dal veya bir diş fırçası yardımı ile iyice temizlenmelidir, aksi takdirde balık salamurasının tadı güzel olmayabilir. Balıkçıdan alınan balığı salamura yapmak için hazırlaması istenebilir, balığın iç organları temizlenmiş olmalı, baş kısmı ise yan yüzgeç hizasından kesilmiş olmalıdır. Kuyruk kısmı ise kuyruk bitiminden sonra 4 5 cm iç kısma doğru kesilmeli ve sırt yüzgeci de çıkarılıp atılmalıdır. Yani balık salamurası hazırlamak için balığın sadece gövde kısmının kullanılması gerekmektedir.

Pişirme Önerisi

Balık salamurası palamut veya torik balığından yapılırsa daha güzel olacaktır.

Balık Salamurası Nasıl Yapılır?

Gövde kısmını çıkartılan balığı 3 eşit parçaya bölünmeli ve omurgasındaki ilik kısım iyice temizlenmeli. Daha sonra balıkların iç kısmında olan koyu kahverengi parçayı ucu sivri bir bıçak yardımıyla üçgen şeklinde keserek çıkarılmalıdır. Hazırlanan balıklar tuzlu ve buzlu suda dört saat bekletilmeli, her saat başında suyu değiştirilmelidir. Böylelikle balığın içindeki kan tamamen atılmış olacaktır. Daha sonra balıklar sudan çıkarılmalı ve kuruması için kağıt havlunun üstüne bırakılmalıdır, bu şekilde 4 5 saat bekletilmeli ve tamamen kurumalarını sağlanmalıdır. Cam veya plastik 1 kavanozun en altına yarım santim olacak şekilde kaya tuzu serpilmelidir. Balıkların beyaz tarafları tuza gelecek şekilde yan yana ve sıkı sıkı yerleştirilmelidir. Üzerlerine defne yaprağı ve tane karabiber atılıp, tekrar tuzla kaplanmalıdır. Aynı bu şekilde tüm balıklar kavanozlara yerleştirilmeli, ardından kavanozun içerisine, balıkların üstüne gelecek şekilde 1 ağırlık yerleştirilmelidir( 1 taş veya mermer parçası) ve ağırlığın üstüne de 1 tahta parçası yerleştirilip kavanozun ağzın temiz 1 bezle kapatılmalıdır. Kavanozlar aynen bu şekilde, güneş almayan serin 1 yerde yaklaşık olarak 20 gün bekletilmelidir. Bekleme süresinden sonra, balıklar nazikçe tuzdan çıkartılır ve derisinin nazikçe ayrılıp dilimlenmesi gerekir. Dilimlenen parçalar soğuk suyla dolu 1 kabın içine alınıp 2 3 saatte 1 suyunun değiştirerek tüm gece boyunca buzdolabında bekletilmelidir. Böylelikle balıklar fazla tuzunu atmış olacaktır. Balıklar zeytinyağı dolu bir kaba konularak buzdolabında saklanmalıdır.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!