Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviBitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?

Bitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?

Yüzyıllardır ön plana çıkan bitkisel tedavi nedir? Bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir ve hangi hastalıklarda bitkisel tedavi uygulanır?

Mustafa Saim
Mustafa Saim
Blog Yazarı

Yazar İçerikleri

Günümüzde alternatif adı altında, bitkisel tedavi yöntemleri oldukça dikkat çekmektedir. Kanser hücreleri ile savaşmak için ya da çeşitli hastalıklarda; kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, akciğer rahatsızlıkları, migren ağrıları, çeşitli ağrılar vb. bitkisel tedavi yöntemleri profesör doktorlar tarafından da önerilir.

Hastalıklara karşı üretilen kimyasal ilaçların üretimi yaklaşık 1900 yıllarda başladı ve günden güne artış yaşandı. Kimyasal ilaçların hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanıldığı bunca zaman, vücudumuza da zararlı etkileri olduğu ya da kansere yol açabileceği uzun bir süre günümüzdeki kadar gündem olmadı. Kimyasal ürünlerin, ilaçların içeriğinde kullanılan maddelerin insan hayatı ve doğa yaşamında zararları tespit edildikten sonra ve bu konuda bilinçlilik artıkça, tarihte kullanılan şifa niyetinde olan bitkilere yönelme başladı. Tabii ki kimyasal ilaç yapımında da ilgili bitkiler açıkçası kullanılmaktadır. Fakat, kimyasal ilaç üretimi doğal bir formda yapılmaz. İşlenerek, çeşitli kimyasal işlemlerden geçtiği için faydasından çok zararı vardır. Bu nedenle her türlü hastalığa yönelik; bitkisel tedavi yöntemleri geçmişten günümüze yansımıştır.

Kimyasal ilaçlar ile beraber pek çok hastalıkta artış gözlemlenmiştir. Astım, Alzheimer, şeker, depresyon, hipertansiyon, kalp ve damar sertleşmesi, migren, romatizma, kanser türleri her biri kimyasal ilaçların kullanımı ile artış yaşamıştır. Bunun yanında tabii ki eski zamanlarda organik ürünler, besinler yaşam alanında yer alırken, kimyasalların hayatımıza dahil olması ile sadece ilaçlarla değil her türlü besin ve gıdalar ile yaşamamızda yer almaktadır.

Bitkisel Tedavi Geçmişten Günümüze

Her ülkenin tarihi ve coğrafyası doğrultusunda, kendi bitkisel tedavi yöntemleri ve bitkileri de tabii ki farklılık gösterir. Çünkü coğrafyaya göre bitki kültürü ve yaşam kültürü farklıdır. Akupunktur tedavi yöntemleriyle Çin tıbbı dikkat çekerken, çoğu ülkede de Türkiye gibi bitkiler ve bitki kürleri-yağları-çayları ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle hastalıklara karşı önlem niyetine, doktorlar tarafından bitkisel kürler ve organik bitkiler, çayları tavsiye edilir.

Bitkisel ilaçlar ve tedavi yöntemleri açısından tarihimize baktığımızda; bu alanda önemli bilgin ve şifacı diye tabir edilen kişilere sahip olduğumuzu görebiliriz. Bitkisel tedavileri, dünya tarihine kazıyan hekim ve bilginlerimiz vardır. İbni Sina, Lokman Hekim, Merkez Efendi, Akşemsettin vb. tarihteki bilginlerin çalışmaları, günümüzde Avrupa tıp çalışmalarında dikkate alınır. İbni Sina’nın Tıp Kanunu, kitabının da Avrupa vb. birçok tıp okullarında okutulduğuna dair bilgiler mevcut. Fakat, Türkiye’ye baktığımızda ilgili bilginlere Tıp eğitiminde gerekli özen ve değer verilmediği belirtilmektedir.

bitkisel tedavi 2
bitkisel tedavi

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Günümüzde pek çok ülkede artık bitkisel ilaçlara ile tedavi sağlandığını söyleyebiliriz. Doktor hastalarına özellikle bitkisel ürünleri tavsiye ederek, yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Çoğu hastalık vakasında, ilaç önerisinde reçete edilme sayısı en aza indirgenmeye çalışılır. Özellikle antibiyotik ilacı vücut açısından oldukça tehlike içerdiği için, her durumda tavsiye edilmez. Sadece solunum yolları tedavisi dahilinde, az miktarda verilir.

Dünya Sağlık Örgütü de bitkisel tedavi yöntemleri dahilinde, ülkelere genel olarak çağrıda bulunmuştur. Sağlık ve hastalıklara karşı tedavi yöntemlerinde, hekimlerin özellikle Fitoterapi denilen tedavi sürecini uygulamaları konusunda uyarılarda bulunulmuştur. Fitoterapi nedir? Fitoterapi; bitkiler ile hastalıklara karşı uygulanan tedavi yöntemlerine denilir. Dünya çapında artık çoğu ülke de bu alanda araştırmalar yapılır ve hastalıklara karşı uygulanmaktadır. Fitoterapi; sentetik ilaçlara benzer özelliği ile biyoaktif maddeler içeren bitkiler ve bitkilerin özlerinin kullanılmasıyla tedavi uygulanır. Bitkiler ile yapılan ilaçlardan farklı olarak da, bitkiler ile yapılan ilaçlarda tek bir etkenin kullanılmasının yanında, Fitoterapi yönteminde; bitki özü dahilinde tüm biyokimyasal içeriğin kullanılması esasına dayanır. Bu nedenle bitkisel tedavi yöntemleri, kimyasal ilaçların verdiği zararlardan daha azdır. Ayrıca bitkisel ilaçlarda, yanlış kullanım doğrultusunda belirli yan etkiler ve zehirli etkilere yol açabilir. Bu açıdan araştırmalı ve doktor tavsiyesi alarak uygulanmasında yarar vardır.

Doğal Tedavi Yöntemleri

Bitkisel tedavi yöntemleri dahilinde, hastalıklara karşı önlem almak amacıyla araştırmalar yapabilir ve daha organik-doğal ürünlere yönelebilirsiniz. Eskiye baktığınızda, hayatın her alanında bu denli kimyasal içerikli ürünlerin yer almadığını görebilir ve hastalıkların en büyük kaynağını görebilirsiniz. Tüketici bilinçliliği doğrultusunda, kendi sağlığınız ve sevdiklerinizin sağlığı için daha sağlıklı besinlere hayatınızda yer vermeli, ayrıca kişisel temizlik alanında da organik bileşenli eski yöntemlere yönelmenizde fayda vardır.

Bu Konular İlginizi Çekebilir!