Ana SayfaSağlıkHastalıkMemedeki sertlikten ne zaman korkmalı?

Memedeki sertlikten ne zaman korkmalı?

Memedeki sertlikten ne zaman korkmalı? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Müslümanoğlu Doktorum'da anlatıyor.

Kanal D Sağlık
Kanal D Sağlık
Youtube Kanalı

Yazar İçerikleri

Memedeki sertlik olması ya da kitle benzeri durumları, her zaman meme kanseri riski anlamına gelmemektedir. Bunun için en önemli teşhis, tabii ki kontrol olmanızdır. Meme bölgesinde oluşan, çoğu kitle ve yumrular meme kanseri riskini ya da kötü huylu olmadı belirtilmektedir. Bu açıdan meme bölgenizdeki gözlemlendiğiniz, kitler ve belirtileri doğrultusunda kontrol olabilir ve endişeniz varsa giderebilirsiniz. Göğüste kitleler belirli nedenlerden dolayı görülebilir. Fakat, sert ya da göğüs kanseri belirtileri gözlemleniyorsa bir an önce doktora gitmeniz gerekir.

Memedeki Sertlik Nedir

Memedeki sertlik,  çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Çoğunlukla kadınlar bu durumda, meme kanseri düşüncesi ile korkabilir. Fakat, iyi denilen sert kitleler farklı sebeplerden dolayı çıkabilir. Adet dönemlerinde, menopoz öncesinde vb. durumlarda gözlemlenebilir. 20 yaşlardaki gençlerde, ele gelen kitle genellikle fiboadenom olduğu söylenir. 35-40 yaşları arasında ele gelen kitle olduğunda, tabii akla ilk önce kanser riski gelmeli ve kontrol olmakta fayda vardır. Memede ele gelen kitleler fazla ise ya da her iki memede de varsa, bu durumda kitler kist veya fibroadenom olabilir. Ele gelen kitleler, yumuşak ve hareket ettirebiliyorsa, muhtemelen iyi huylu kitlelerdir. Kitle, taş gibi sert ve yüzeyi düzensiz şekilde ise kanseri riski vardır.

Memedeki Sertlik Nasıl Anlaşılır

Memedeki sertlik tespiti sonrası, iyi huylu ya da kötü huylu olma ihtimaline karşı mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz gerekir. Ele gelen kitleler, kişisel olarak ayırt edemeyebilirsiniz. Doktor tarafından da genellikle bu şekilde tespit edilememektedir. Kişi kitle ile doktora başvurduğunda, doktor öncelikle risk faktörleri açısından kişiyi inceler ve şikayetleri dinler. Daha sonra, radyolojik muayene yapılır. 35 yaş altı ise sadece ultrason yapılır. 40 yaş üstü içinse, mamografi ve ultrason yapılır. 35 ile 40 yaş arası içinse, muayene göre mamografi yapılır. Meme kanser riski açısından, kadınların düzenli aralıklar ile el yardımıyla meme kontrolü yapmaları önem taşır. Böylece, olası meme de görülen kitleye karşı erken teşhis yapılabilir. Erken teşhis, meme kanseri riski açısından önemli bir durumdur.

Memedeki sertlikten ne zaman korkmalı?

Bu Konular İlginizi Çekebilir!